Yüksek Lisans Ne ve Nasıl Yapılır?

Yüksek Lisans Ne ve Nasıl Yapılır?

--Reklam--

Yüksek Lisans nedir? Yüksek Lisans Nasıl Yapılır? Yüksek Lisansı kimler yapar? Yüksek Lisans başvuru şartları nedir? Yüksek Lisans yapmamızdaki amaç nedir? Yüksek Lisans’ın faydası(maaş, statü vb.) olur mu? Yüksek Lisans Tavsiyeleri? Yüksek Lisans İlanlarının ve programlarının arttığı ve Tüm Lisans öğrencilerinin merak ettikleri sorulara yanıt buluyorum.

--Reklam--

Yüksek Lisans Nedir, Ne Değildir?
Lisans eğitimi bittikten sonra 3 dönem yada 4 dönem süren ve tezli, tezsiz diye ayrılan eğitimdir. Yüksek Lisans eğitimine “Master” adı da verilir. (Yüksek Lisans Yapıyorum yada Master Yapıyorum burdan geliyor.)

Yüksek Lisans Yapmam İçin Ne Gerekiyor?
Lisans eğitimi tamamladıktan sonra aynı yıl içerisinde ALES(Akademik Lisansüstü Eğitim Sınavı)’e girmeniz ve en az 55 puan almanız gerekiyor.Puanlar her üniversiteye ve bölüme göre değişiklik göstermektedir.
Ayrıca başvuru sırasında yine her ünversiteye ve bölüme göre değişiklik gösteren gerekli şartları taşımanız gerekir.(Örnek olarak; Not Ortalamanızın 4’lük sistemde 2,5 ve üzeri olması, ÜDS puanınızın 50 ve üzeri olması, Ales Puanınızın 70 ve üzeri olması, mülakat gibi.)

Yüksek Lisans İstenen Belgeler Nelerdir?
Başvuru yaptığınız enstitü bu belegeleri isteyebilir yada farklı belgeler de isteyebilir. Her enstitüde değişiklik gösterebilir.

  • ALES Sınav Sonuç Belgesi
  • Lisans Diploması
  • Transkript
  • Özgeçmiş
  • Fotoğraf
  • Yabanci Dil Yeterliliği(ÜDS, KPDS, TOFEL, IELTS gibi sınav puanları)
  • Tavsiye Mektubu (Referans Mektubu)
  • Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
  • Askerlik Durum Belgesi

Tezli yüksek lisans programının amacı, öğrencinin bilimsel araştırma yaparak bilgilere erişme, bilgiyi değerlendirme ve yorumlama yeteneğini kazanmasını sağlamaktır.

Tezsiz yüksek lisans programının amacı, öğrenciye mesleki konuda derin bilgi kazandırmak ve mevcut bilginin uygulamada nasıl kullanılacağını göstermektir.

Yüksek Lisans Neden Yapılır?

  • Mezun olduğu lisans programından memnun olmayan ve alan değiştirmek isteyen birisi farklı bir alanda eğitim görmek için yüksek lisans yapmaya karar verebilir.
  • Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda okul yöneticisi ve müfettiş olmak isteyenler
  • Mezun oldukları yüksek lisans programında uzmanlaşmak isteyenler yüksek lisans yapmaya karar verebilirler.
  • “Yüksek” ünvanı almak isteyen mühendisler yüksek lisans yapmaya karar verebilirler. Yüksek lisans mezuniyeti ile “Yüksek Mühendis” ünvanı kazanırlar.
  • Akademisyen olmak isteyenler yüksek lisans yapmaya karar verebilirler.
  • Özel sektörde çalıştığınız konumun yükselmesi veya maaşın artması için yapılabilir.

Yüksek Lisans Tavsiyeleri
Üniversiteyi kazandınız ve bitirdiniz. Peki ya şimdi ne yapacaksınız? Akademisyen, devlet memuru yada özel sektörde mi çalışmak istersiniz? Öncelikle hedefinizin doğrultusunda ilerlemelisiniz.

Yüksek Lisans yapmak için yapmayın. Arkdaşlarınız yapıyor diye yapmayın. Aileniz zorluyor diye yapmayın. Yüksek Lisans Diplomasına ve ünvanına sahip olmak için yapmayın. Hedefleriniz doğrultusunda ve işiniz ile ilgili alanlarda uzmanlaşmak için yapın.

Hepinize başarılar.


Okumadan Geçmeyin:



En Çok Aranan Kelimeler:

yüksek lisans nasıl yapılır,yüksek lisans nedir,yüksek lisans nedir nasıl yapılır,yüksek lisans nasıl yapılır şartları nelerdir,yüksek lisans ne demek,yüksek lisans nasıl yapılır 2012,yksek lisan nedir,yüksek lisans nedir ve nasıl yapılır,yüksek lisans neden yapılır,master yapmak ne demek

You may also like...

2 Responses

  1. Nalan dedi ki:

    Para yoksa hiç bir şey yapamazsın parası olmayan düşünmesin devlette bile para ödemezsen okuyamıyorsun

  1. 17 Ağustos 2011

    Yüksek Lisans Ne ve Nasıl Yapılır?…

    Yüksek Lisans Ne ve Nasıl Yapılır?…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir